“Najveće bogatstvo je zdravlje.”

Virgil

Kada danas pričamo o zdravlju, možemo se odmah priupitati na koje zdravlje mislimo : fizičko, mentalno, duševno, emocionalno..?
Smatram da smo sada već svjesni da nismo samo ovo fizičko vidljivo i opipljivo tijelo, već cijela lepeza suptilnih tijela čija optimalnost uvelike utječe na nas i fizičko tijelo.
Ako nismo dobro iznutra, neminovno je da se isto reflektira van.
Jedan od brojnih razloga zašto sam izabrala živjeti jogu (doduše, izabrala je ona mene), jest taj što biću pristupa holistički i višestrano. Ne zanima nas samo površna fasada, već putujemo u nutrinu same jezgre sebstva da bi postigli željeno i blistali izvana.

Što znači biti zdrav?


Osjećati se “doma” u svom tijelu, ugodno, opušteno. Imati dovoljno energije za dan i njegove izazove, elan za svakodnevno ustajanje i sve generične aktivnosti, sve izazove, odnose s drugima.

Biti prisutan u tijelu, disati, osjećati se dobro, imati Mir.
Kada smo u NeMiru – nismo dobro.
Možda smo tjelesno u redu i zdravi, no mentalno tijelo  nam je oslabljeno/iziritirano.
Stoga predlažem da na “Putu zdravlja” krenemo od uma i mentalnog zdravlja kao prve stanice.


Navodim nekoliko pitanja koja će Vas navesti na razmišljanje i preispitivanje svog mentalnog zdravlja:
-Da li ste više mirnog ili nemirnog uma?
-Jeste li razdražljivi i lako planete?
-Volite li provoditi vrijeme sami, je li Vam to ugodno?
-Možete li kontrolirati svoje misli?
-Da li bi za sebe rekli da ste skloniji pozitivnom ili negativnom načinu razmišljanja?
-Boli li Vas često glava?
-Jeste li anksiozni ili depresivni?

MENTALNO ZDRAVLJE


Ako je većina odgovora “idealna” i oportunistička, onda je Vaše mentalno zdravlje stabilno ili štoviše, optimalnog stanja. No ako je drugačije, potrebno je poduzeti određene korake da bi se to promijenilo.
Joga i druge tehnike koje teže homeostazi nam nude cijelu šumu alatki i mogućnosti kako si pomoći. Prvo od čega je potrebno krenuti jest DISANJE.
Kako dišemo, tako živimo. Većina ljudi diše nesvjesno, ubrzano, površno. Time stvaramo još veću napetost i disharmoniju u svim svojim tijelima . Kada dišemo sporije, opušteniji smo, svjesniji, prisutniji, trezveniji. Donosimo bolje odluke i bolje se osjećamo. Umanjujemo automatske generične radnje i povećavamo one promišljene svrsishodne.
Jedna od najaktualnijih bolesti odnosno mentalnih anomalija 21. st. jest depresija. Do ovog stanja dolazi kada je osoba dugo u nekom sveopćem limbu, kada je negdje zapela i ne razvija se kao jedinka, ne osjeća pripadnost, te se uvlači u tu neku misaonu “zonu sumraka” koja ju iz dana u dan guta sve više.
Stoga je neophodno da promijenimo negativne obrasce razmišljanja i življenja, i ako to ne možemo sami, da potražimo stručnu pomoć i podršku.

Emotivno tijelo je uvelike povezano s mentalnim; kada smo tužni, ljuti, očajni, uplašeni – okružuje nas bezvoljnost i automatski su naše misli nepovoljne, nepodržavajuće i nije nam ugodno u sebi i našem tijelu.
Mijenjanjem negativnih misli, afirmacijama i programiranjem (poglavito podsvjesog) uma utječemo na to kako se osjećamo i podižemo svoju vibraciju.
Tu nam osim disanja mogu pomoći i:
– mudre (iscijeljujući položaji prstiju i ruku)
-mantre (zvučne iscijeljujuće vibracije koje (preo)oblikuju um)
-zvukoterapija
-specifične asane (posture tijela)
-meditacija
-tehnike opuštanja…
Naše emotivno tijelo oporavljamo tako da bivamo u sadašnjem trenutku, da primjećujemo sve male stvari koje čine naš život i dan na Kojima možemo biti zahvalni. Skromnost, zahvalnost, prisutnost, , interakcija s prirodom; sve to puno pomaže.

fizičko zdravlje

I onda dolazimo do – fizičkog tijela.
Preduvjet njegovog zdravlja je svjesno biranje onoga što unosimo u sebe. Prvenstveno mislim na hranu, tekućinu, poroke…, no isto tako na i na sve što izgovaramo, slušamo, gledamo; sve što ulazi u nas i iz nas. Sve to ima neposredan utjecaj; mediji, loše vijesti, crna kronika, žuta štampa, tračevi…, stoga je potrebno proširiti radijus svjesnosti i na to.

Logično je da moramo probaviti, izfiltrirati sve ili isto zapne negdje u nama, te se pohranjuje u naše organe, tkiva, zglobove..
Štogod unosimo u sebe, pitajmo se da li nam to godi, kako se osjećamo, je li ukusno?? Često automatski konzumiramo neke namirnice i prakticramo navike koje nam uopće ne odgovaraju jer smo preinertni da ih promijenimo.
Iz takovih mindseta i nebrige za sebe s vremenom dolazi do raznoraznih disbalansa u tijelu u obliku boljki i ozbiljnih tegoba.
Stoga, uključimo svoj radar svjesnosti i donosimo pomno odluke u što više momenata u danu glede svojih izbora i birajmo ono najbolje!
Unapređenjem svojih navika i stavova ćemo unaprijediti cjelokupnu kvalitetu svog življenja.

Slijedeći način kako brinuti o fizičkom tijelu jest redovito vježbati i biti aktivan. To može biti: joga, trčanje, plivanje, ples, vožnja bicikla, pješačenje, štogod Vas veseli, pozitivno stimulira ili opušta.
Dok smo živi, moramo se kretati. Kada stanemo, stagniramo i slabimo homeostazu.
Naše tijelo žudi za pokretom i aktivnošću, stoga izaberi nešto za sebe i razvij kontinuiranu disciplinu.

“Tvoje tijelo je dragocjeno. Ono je tvoje vozilo za duhovno buđenje. Tretiraj ga brižno.”
Buddha

podrška, inspiracija ili vodstvo

Ako Vam zatreba podrška, inspiracija ili vodstvo u tom procesu, možete mi se slobodno obratiti.
Moja područja su:
-Tehnike disanja (kako disati ispravnije, svjesnije i naučiti mnoge različite tehnike koja nas energiziraju ili opuštaju, povećavaju razinu energije i sl.)
-Kundalini joga (u prijevodu “Joga svjesnosti”, vid izrazito moćne joge u kojoj više radimo energetski i koristimo dinamične setove vježbi da bi probudili svoje najveće potencijale, ojačali živčani sustav, doveli u ravnotežu endokrini sustav)
-Hatha joga (tradicionalna joga koja se zasniva na pranayamama (tehnikama disanja), asanama (posturama u kojima ostajemo određeno vrijeme i radimo na određenom dijelu tijela, organu, žlijezdi, relaksaciji i meditaciji)
-Joga smijeha (kombinacija vježbi smijeha i pravilnog disanja
Vježbe smijeha nam omogućavaju terapeutsko djelovanje na tijelo i um. Kroz vježbe smijeha, lagano istezanje, disanje i opuštanje; isključujemo racionalno i predajemo se iskrenom, dubokom i iscjeljujućem smijehu).
-Shakti dance@-Joga plesa (skladna mješavina fluidnih vježbi istezanja, koreografije u krugu, slobodnog plesa, opuštanja, meditacije u tišini i meditacije u pokretu (celestijalna komunikacija i mantrička koreografija)).
-Žensko zdravlje, ljepota i seksualnost (kroz holistički pristup, jogijsku filozofiju, ayurvedu, taoizam i tantru prolazimo kroz ove bitne teme za svaku ženu koja želi biti zdrava, sretna i ispunjena).
-Meditacija (razne metode za stišavanje uma, gospodarenjem njime, a ne obratno, budnost i veće bivanje u sadašnjem trenutku).
-Zvukoterapija (prekrasno meditativno iskustvo dubokog iscijeljujućeg opuštanja uz svete zvukove gonga, tibetanskih zdjela, kišnog stapa, kalimbe, zvečki, udaraljki. Ovi zvuci dubinski opuštaju tijelo i um, pomažu da otpustimo stres i vode nas u ugodno meditativno stanje, u bezvremenski prostor u kojem se možemo prepustiti iskustvu našeg unutarnjeg bića).
-Nada protocol – ušna akupunktura (tretman za otpuštanje stresa, detox, pomaže pri odvikavanju od poroka, umiruje nakon trauma, poboljšava san, snaži pojedinca).
-Holističke masaže i reiki
-Veganstvo (nutricionistički savjeti)
Držim individualne i grupne satove i radionice vezane uz većinu spomenutog uživo i online.

Podijelite korisni sadržaj:

Similar Posts