„Uhvati dan, prije nego on uhvati tebe!“

Kundalini Yoga prepoznaje svaku Dušu kao savršenu, čistu i božansku na početku. Nema nikakve potrebe za otkupom grijeha ili čišćenjem na razini duše. Duša je puna i lijepa kakva jest.

Život se temelji na tvojim navikama i definira te. Zavisno o tome kakve navike stječeš, istovremeno biraš hoćeš li biti sretan ili nesretan. Bitno je znati da kada promijeniš svoje navike, sve oko tebe se može promijeniti. Jutarnji rad na sebi te puni za dan i za sve izazove koje on nosi. Zadržavaš svoju energiju, lucidniji si i fokusiraniji.

Sadhana je specifična duhovna praksa unutar Kundalini yoge. Radi se svakodnevno i predstavlja bazu duhovnog rasta. To je tvoj osobni, individualni duhovni napor, glavni alat koji koristiš za rad na sebi kako bi ostvario svoju životnu svrhu.

Ona je najvažniji dio Kundalini yoge, tu sve počinje, ona je kamen temeljac za daljnju gradnju Sebstva. To je samospoznaja da duh i tijelo služe Duši. U Doba Vodenjaka u kojem se sad nalazimo, moto jest: “Znam, zato vjerujem.” Da bi znao, moraš govoriti iz osobnog iskustva, tako da sva znanja koja imaš o yogi, vježbama, meditaciji, sve svoje uvide… trebaš uložiti u praksu sadhane. Tako iskusuješ ogromna učenja Kundalini yoge sam za sebe.

Sadhana namješta tvoje gune (tri odlike prirode: sattva-vrlina, rajas-strast, tamas-neznanje), čakre i um. Daruje te intuicijom, fizičkom i psihičkom izdržljivošću, samosviješću i novom dubinom duhovnog iskustva. Sadhanu ne radiš da bi ikog zadovoljio, već da bi usrećio sebe i upoznao se. Sadhana zahtijeva predanost i veliku disciplinu da ju prakticiraš svakodnevno, ona je tvoja vlastita veza sa samim sobom.

Sadhana se može odnositi na bilo koju duhovnu disciplinu učinjenu u bilo kojem trenutku dana. U Kundalini yogi, međutim, najčešće se odnosi na praksu koja se obavlja tijekom 2 1/2 sata prije izlaska sunca. Zašto 2 1/2 sata? Jer djeluje pod načelom karme: sve što uložiš, vraća se deset puta, tako da s 2 1/2 sata danih božanskom, tvoj cijeli dan je ispunjen blagoslovom. To vrijeme još nazivamo ambrozijski sati ili amrit vela; period dana kada je najtanji veo između dana i noći, svijetla i mraka. Sve oko nas spava, priroda se polagano budi, okruženi smo tišinom i najveća je količina prane (vitalne energije) u zraku…

Kako se pripremiti za sadhanu?

Počni dan lagano, prije ustajanja se nježno protegni u krevetu uz par vježbi. Otuširaj se hladnom vodom i popij čašu mlake vode. Obuci čistu i udobnu odjeću (najbolje bijele boje) i pokrij glavu maramom.

Stvori sveto fizičko mjesto za svoju svakodnevnu praksu. Neka to bude prozračan tih prostor u kojem se osjećaš ugodno. Ukrasi ga inspirativnim slikama, cvijećem, kristalima, svijećama ili štogod ti odgovara.

U našoj KY tradiciji je postavljena specifična sadhana vezana uz energije Doba Vodenjaka u kojem se nalazimo i njen koncept je slijedeći:

  1. Japji

Mnogi kundalini jogiji započinju jutarnju sadhanu s recitiranjem Japjija (sikhovska sveta molitva). Iako je Japji standardni dio onoga što se zove Sadhana za Doba Vodenjaka, i lijepa i moćna je duhovna praksa, ne moraš recitirati Japji kao dio svoje jutarnje sadhane. Sadhana je između tebe i Tebe, stoga odaberi mudro ono što želiš raditi.

  1. Kriya

(specifičan slijed vježbi za određeni organ, žlijezdu, čakru, emociju itd.)

Otvori svoju praksu s ADI MANTROM (Ong Namo Guru Dev Namo 3 puta). Njeno značenje jest: KLANJAM SE UNUTARNJEM UČITELJU I UNUTARNJOJ MUDROSTI.

Tjelesna vježba je važan dio sadhane. Kriya ti pomaže da poboljšaš cirkulaciju, ukloniš napetost i oslobodiš se emocionalnih blokova. Čisti organe, potiče sustav žlijezda i budi volju. Kriya i meditacija ti daju duhovnu kondiciju i priliku da iskusiš svoj um. Trajanje: otprilike 45 min, zavisno o odabranom setu vježbi.

  1. Relaksacija

Nakon kriye slijedi relaksacija u ležećem položaju od 7-15 min.

4. Pjevanje mantri

Zadano nam je 7 mantri koje možemo pjevati na kraju sadhane. Svaka ima svoju simboliku i vrijednost.

  1. Završetak prakse

Tri puta otpjevaj mantru SAT NAM (moje ime je Istina).

Predaj se sebi i svom Višem Ja, započni dan svjesno i na najdivniji mogući način, iz ljubavi prema sebi i prema Bogu. Daj sve od sebe, a on će učiniti ostalo.

Predanošću i dosljednošću stvaraj iz dana u dan raj na zemlji, sebi i svojoj okolini. Ako se želiš pridružiti redovnim satima Kundalini joge online, javi mi se na: jagdeeshkaur8@gmail.com Sat Nam

Podijelite korisni sadržaj:

Similar Posts