Plavi lotus (Nymphaea caerulea), također poznat kao egipatski lopoč je bio cvijet bogate simbolike u mnogim drevnim civilizacijama i koristio se u tradicionalnoj medicini i duhovnim praksama.

Rastao je uz istočnu obalu rijeke Nil u Africi i na Bliskom Istoku, a upotrebljavao se i u Siriji, na Tajlandu, kod Maya, u Egiptu, što je vidljivo u ikonografiji svakodnevnih prizora iz života bogova.

Ovaj sveti cvijet povezan je sa suncem kao izvorom života, simbol je kreacije, pobjede duha i mudrosti, otvara um i donosi ekspanziju.

U ovu biljku sam se zaljubila prije malo više od godinu dana.

Privukla me radi svoje mističnosti, ljepote, izgleda, boje, dubljeg značenja…

Sam cvijet lotusa nosi toliko simbolike i pouka u sebi, nadahnjuje nas da se usudimo rasti, ekspandirati i otvarati se, unatoč “mulju” oko nas. On raste iz tog mulja, iz mraka i pobjeđuje ga svjetlom i željom za usponom.. Po noći otvara latice, danju se otvara….

Opet, tamno-plava i ljubičasta boja su boje intuicije, mistike, mudrosti, magije, spiritualnosti.. Povezuju nas s onostranim otvarajući nam treće oko i put prema astralnom, snovima, projekcijama.Cvjetna terapija inače ima vilinsku i anđeosku energiju, donosi ljepotu, nježnost, emocionalnu ravnotežu i produbljuje duhovnu praksu.

Cijeli dio biljka je ljekovit i sadrži razne alkaloide i druge spojeve za koje se vjeruje da imaju ljekovita svojstva, a koristi se za liječenje širokog spektra stanja, od tjeskobe do problema s gubitkom pamćenja, glavoboljom, kožnih oboljenja i drugih vrsta boli, zahvaljujući svojim protuupalnim i analgetskim svojstvima.

Jedna od najpoznatijih dobrobiti je njegova sposobnost promicanja osjećaja relaksacije i euforije. To se pripisuje prisutnosti spoja zvanog nuciferin, koji djeluje na receptore dopamina i serotonina u mozgu i može pomoći u smanjenju tjeskobe i stresa te potaknuti osjećaj blagostanja.

Nadalje, plavi lotos se koristi za bolji san i promicanje lucidnog sanjanja. Osim svojih ljekovitih svojstava, plavi lotos se također stoljećima koristi duhovno i u ceremonijalne svrhe.

U starom Egiptu, biljka se smatrala svetom i povezivala se s bogom Horusom i božicom Izidom. Egipćani su vjerovali da ima moć otvoriti um i dušu višim stanjima svijesti, te se često koristio u vjerskim ritualima i ceremonijama. Najčešće je uporaba bila u obliku vina ili čaja, no može se konzumirati i kao tinktura ili herbalna cigareta. Plavi lotus djeluje i stimulativno poput afrodizijaka, tako da se koristio i kao „party drug“ jer je davao osjećaj zadovoljstva i opuštenosti.

Sve u svemu, ova biljka ima dugu povijest tradicionalne uporabe i smatra se da ima širok raspon dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Njegovo duhovno značenje u starom Egiptu dodaje zanimljiv kulturni aspekt njegovoj upotrebi. Otvara nam put iz podsvjesnog u svjesno, iz mraka u svijetlo. Njeguje i obnavlja naš chi, umiruje živčani sustav i otvara put prema nutarnjoj viziji.

S radošću Vas pozivam na radionicu koju ću uskoro održati u Zagrebu na kojoj ćemo konzumirati čaj, tinkturu, vino i herbalnu cigaretu od plavog lotusa. Održat će se 04.02.2024. u 18h na Savskoj 141 (Studio EquiLibra Sound Therapy). Prijave i više informacija na: jagdeeshkaur8@gmail.com

Podijelite korisni sadržaj:

Similar Posts