Cijelo ljeto samo po sebi može biti jedna duga opuštajuća i regenerirajuća meditacija.

Ovi dani su upravo dragocjeni jer ih provodimo vani na otvorenom, u društvu sunca, mora, valova, vjetra, zemlje, kamena, pijeska, trave…

Znamo da je sunce izvor vitalnosti, života, topline; svega. Tako da svjesnije druženje s njim može donijeti ogromne blagodati. Možemo gledati u njega, piti solarnu vodu, raditi Surya Namaskar/Pozdrav suncu ili možemo naprosto meditirati na njega. 

U svim kulturama i kroz vrijeme, sunce je simboliziralo duhovno svjetlo, upravo zato je ljeto savršeno vrijeme za meditativno recitiranje vedske pjesme koja slavi sve navedeno.

GAYATRI MANTRA se smatra suštinom svih mantri, personificirana kao blistava Gayatri, moć iza sunca i majka svemira – Dok pjevamo ovu mantru, podešavamo se na frekvencije univerzalne svjetlosti i spuštamo ju na zemaljsku razinu i na sebe.

Mantra je riječ ili zvuk za koji se smatra da ima posebnu spiritualnu moć.

Sam pojam se može rastaviti na dva dijela: “man“, što znači um, i “trayate“, što znači izbaviti, odvesti. Drugim riječima, mantra je instrument uma – snažna vibracija koju možemo koristiti za ulazak u duboko stanje meditacije. Neki ju dodatno opisuju kao svetu poruku ili tekst, amajliju, čaroliju, izraz zahvalnosti i hvale moćima transformacije, unutarnjeg rasta i samospoznaje.

Gayatri mantra je sanskrtska mantra moći, znanja i svjetla koja se pjeva tisućama godina. Zapisana je tijekom vedskog razdoblja (1500.-500. pr. Kr.) i smatra se jednom od najstarijih poznatih i najmoćnijih mantri. Kaže se da sadrži svo znanje svemira. Upravo zato, njezino najpotpunije značenje i ispravno zazivanje zahtijeva vrijeme, predanost i praksu da bi se razumjela i svladala.
Sastoji se od oko 24 slogova, koji na tijelo čovjeka djeluju fiziološki i psihološki.

Mantru personificira božica Gayatri Devi, koja je darivateljica znanja i naziva se “majkom Veda”. Često je prikazivana s 5 glava i 10 ruku i jaše na labudu. Pet lica simboliziraju pet prana i pet elemenata svemira. Gayatri Devi predstavlja ujedinjenu snagu tri božice, Lakshmi, Saraswati i Kali. Njezine božanske moći su zaštita, mudrost i snaga.

GAYATRI MANTRA:

Om bhuh, bhuvah, swaha (Aumm Bhoor Bhoo-va Su-va-ha)

Tat savitur varenyam (Tat Sa-vee-toor Var-ayn-yam)

Bhargo devasya dhimahi (Bar-go Day-vas-ya Dhee-ma-hee)

Dhiyo yo nah prachodayat (Dhee-yo Yo Nah Pra-cho-da-yaat)

PRIJEVOD:

O božanska majko, neka tvoje čisto božansko svjetlo obasja sva područja (fizička, mentalna i duhovna) našeg bića. Molimo Te, protjeraj svaku tamu iz naših srca i podari nam istinsko znanje.

Om: Praiskonski zvuk
Bhur: Ljudsko tijelo, zemlja, fizičko područje, postojanje
Bhuvah: vitalne energije, nebo, svijest
Suvah: Duša, unutarnji prostor, duhovno područje, blaženstvo
Tat: To
Savitur: Sunce, sunčeve snage
Varenyam: Izabrati, najbolje, obožavati
Bhargo: Sjaj, samosvjetleća, božanska svjetlost
Devasya: Božansko, blistavo
Dhimahi Dhiyo: intelekt
Yo: Koji
Nah: Naš
Prachodayat: Osvijetli, nadahni

DOBROBITI OVE MEDITACIJE/MANTRE:

Smiruje um
Jača fizičko tijelo i imunitet
Povećava koncentraciju
Poboljšava disanje
Održava srce zdravim
Poboljšava rad živaca
Jača um

Štiti od negativnosti i strahova
Uklanja depresiju
Daje prirodan sjaj
Uklanja simptome astme

Donosi radost, milost, prosperitet.

Pročišćava srčanu čakru i otvara je za primanje viših vibracija ljubavi, mudrosti i blaženstva.


Rečeno je da redovitim pjevanjem Gayatri mantre akumuliramo duhovno svjetlo i da ne samo da podižemo vlastitu vibracijsku razinu, već i razinu onih oko nas i cijele globalne zajednice.
Zvuk Gayatri mantre vraća nas našoj vlastitoj istinskoj prirodi, koja je sama čista svijest. Podsjeća nas da smo već savršena bića i da nam je dano sve što nam je potrebno da bismo manifestirali svoj najviši potencijal. Kada prakticiramo Gayatri, sjećamo se da smo božanski povezani sa svemirom i da smo blagoslovljeni njegovim obiljem.

Drevni tekstovi tvrde da pjevanje Gayatri 10 puta dnevno uklanja lošu karmu u ovom životu, a pjevanje 108 puta dnevno će otopiti karmu iz prethodnih života.

SAVJETI ZA PJEVANJE I MEDITACIJU:

Udobno se smjestite na tiho mjesto gdje osjetite mir.
Zatvorite oči i nekoliko puta lagano duboko udahnite i izdahnite.
Usredotočite se na dah dok ulazi i izlazi iz vaših nosnica.
Izgovorite mantru naglas usredotočujući se na svoje disanje.
Ponovite to drugi put šapatom dok se i dalje usredotočujete na svoje disanje.
Ponovite treći put tiho u glavi.
Nastavite ponavljati mantru koliko I kakogod želite.
Kada završite s recitiranjem mantre, nekoliko puta duboko udahnite kako biste osjetili učinke mantre na svoje tijelo, um i srce.
Nastavite ponavljati mantru svaki dan dok ne osjetite kako njezini pozitivni tokovi energije teku u Vaše srce.

Iako se može pjevati u bilo koje doba dana, preporučljivo je pjevati rano ujutro i navečer prije spavanja. Držite svoj um usredotočen na svaku riječ dok pjevate i primijetite gdje osjećate vibraciju svetog zvuka u svojoj glavi i prsima. Možda ćete u početku trebati držati oči otvorene da biste pročitali mantru, ali s vremenom poradite na tome da je zapamtite kako biste mogli vježbati zatvorenih očiju.
Najmoćnije je tiho pjevati mantru i dok recitirate, vizualizirajte sunčevu svjetlost kako ulazi u Vaše srce i zrači prema van kako bi blagoslovila cijeli svijet.  

Želim Vam divno mantranje i duboko zlatno iskustvo meditacije.

Sat Nam

Podijelite korisni sadržaj:

Similar Posts