“At a solstice, You have to break Your patterns. You are here to go through certain changes and You cannot live intelectually all Your life. You have to live by the power of Your soul.”

Iz najvećeg mraka kad-tad izrodi se novo svjetlo…

Zimski suncostaj je dan u godini kada sunce mirno stoji. To je najduža i najmračnija noć u godini s najkraćim danom i prisustvom svjetla.

Suncostaji su od davnina smatrani svetim energetskim portalima za osobi preporod, stoga je šteta ne provesti ovaj dan uz neke jednostavne rituale i mirovanje u kontemplaciji i meditaciji.

Naši preci su se u ovo vrijeme sastajali u krugu oko vatre, preskakivali krijes, te prakticirali razne ceremonije sa željom da prizovu sunce i pridonose njegovom preporodu. Magija i mistično su oduvijek u ovo vrijeme na svom samom “peaku”.

Poput spirale, dolazimo do kraja jednog ciklusa i istovremeno skupljamo energiju za novi početak. Poput životinja koje traže brlog, svi se polako vraćamo u maternicu zemlje koja je mračna, a u kojoj se osjećamo beskrajno udobno i zaštićeno. Kada dopustimo da nas taj vakum usisa, dajemo si priliku doseći plodnu misteriju u najdubljoj yin točki, epicentru ženskog stvaralaštva.

U zimi nam je vladajuća yin energija, energija ženske prirode koja donosi slatkoću, ali i mrak, dubinu, povlačenje u sebe, smiraj, stišavanje, poniranje unutra…

Ovo vrijeme nam je dano da osvjetlimo i iscijelimo svoje rane, sjene i poput zmije; ogulimo staru kožu i dozvolimo da otpadni svi dijelovi nas koji nam više ne trebaju, baš poput lišča koje polako opada s umornih suhih grana.. Otpusti nezdrave obrasce razmišljanja, djelovanja, vezanosti, očekivanja..Tako stvaramo u sebi novo plodno mjesto za izrod novih namjera.

Praćenjem cikličnih promjena u prirodi, prigrli priliku da se i ti oslobodis, resetiras; kreći na drugačiji polaganiji način, diši dublje, spavaj više, šeći.. Prigrli smrt kao drugu stranu života i rađanja. Ovo je vrijeme da zastaneš, slušaš i harmoniziraš se s energetskim tokom prirode, duhom i svojom svrhom. Da se povežeš sa svjetlom u sebi s ciljem dosezanja svojeg najvišeg smisla..

Boje solsticija: bijela, srebrna, zelena, crvena Kristali: prozirni kvarc, mjesečev kamen, ahat mahovine, smaragd Biljke: božikovina, zimzelene biljke, cimet, tamjan, naranča, brusnica Hrana: medenjaci i kolačići od đumbira, kuhano vino, jabukovača

RITUALI ZA NAJLJEPŠU PROSLAVU SUNCOSTAJA

– Noć prije napiši na papir sve što želiš otpustiti iz ove godine – Očisti kuću i riješi se svega starog, ustajalog čiju energiju ne želiš za sebe i u svom domu u Novoj Godini – Započni dan svjedočeći izlasku sunca – Lagano se istegni i pozdravi dan sa “Surya Namaskar/Pozdrav Suncu”, vatrenim dahom ili disanjem na desnu nosnicu – Napravi oltar s personifikacijom sunca/elementa vatre uz svijeću (idealno zlatne, žute ili srebrne boje), ukrasi ga šišarkama, zimzelenim granjem (simbol zaštite, obilja i vječnosti), bobicama, jabukama… – Ukrasi dom osušenim kriškama naranče koje simboliziraju Sunce – Napiši svoje želje za 2024.g. i omotaj ih oko svijeće – Odi u prirodu i posipaj zemlju sjemenkama za ptičice i druge životinjice kao znak zahvalnosti za sve plodove što nam priroda daje čak i u vrijeme kada spava – Na noć suncostaja ugasi sva svjetla i budi samo uz svjetlost svijeća – Uči, istražuj, kontempliraj – Njeguj tišinu.

Ako želiš proslaviti grupno kroz ritual, meditaciju, mantre, ples i pjesmu, pridruži nam se sutra na online proslavi “THE WAY IS (Y)IN” OD 19-21h NA zoomu. Vie informacija i prijave na: jagdeeshkaur8@gmail.com.

I zapamti, uvijek je mračno prije Zore…

Podijelite korisni sadržaj:

Similar Posts